28
December 2023
Het is nog vrij nieuw: Microsoft Power Automate. Maar het is niet zo nieuw als je denkt. Misschien heb je namelijk al ooit gehoord hebt van Flow: de ‘oude’ naam van Power Automate.
Tegenwoordig maakt Power Automate samen met PowerBI, Power Apps en Power Virtual Agents onderdeel uit van het Power Platform van Microsoft. Ieder onderdeel met een eigen functie. Waar Power Automate gericht is op - je raadt het al - automatisering.
Lees hieronder alles wat je moet weten over Power Automate van Microsoft. Of bekijk onze uitlegvideo:
Power Automate is dé cloud oplossing van Microsoft om gemakkelijk bedrijfsprocessen te automatiseren. Wil je bijvoorbeeld een e-mail ontvangen op het moment dat iemand een digitaal formulier invult?
Dan kan je dat automatiseren met Microsoft Power Automate! Wil je vervolgens ook dat jouw team even een melding krijgt hiervan? Ook dat kan met Power Automate. En dat allemaal via het internet.
Betekent dit dan dat je alle processen kan automatiseren? Helaas niet. Power Automate werkt namelijk met de API’s van verschillende applicaties en ‘lijmt’ ze hiermee aan elkaar vast. In jargon heet dit ook wel Business Process Automation (BPA).
Microsoft heeft ervoor gezorgd dat verschillende applicaties met elkaar kunnen praten via die API's. Dit heeft Microsoft vertaald naar een voorkantje. Handig, want zo hoef jij niet deze koppeling te leggen. Je hoeft alleen maar de applicaties te kiezen die je wilt koppelen en de velden te vullen.
Inmiddels zijn er honderden koppelingen of, zoals Microsoft dat noemt: connectors. Je kan via de volgende link kijken of er al een koppeling is voor jouw applicatie: Overzicht ondersteunde connectoren | Microsoft Power Automate.
Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat een applicatie geen API beschikbaar heeft. Of dat de beschikbare opties niet flexibel genoeg zijn voor jouw behoeften. Niet getreurd, ook hier heeft Microsoft een slimme oplossing voor, genaamd: Microsoft Power Automate Desktop.
Voor applicaties zonder API, heeft Microsoft 'Power Automate Desktop' (niet te verwarren met Power Automate) het leven in geroepen. Power Automate Desktop maakt het mogelijk om processen te automatiseren zonder gebruik te hoeven maken van API’s.
Deze oplossing is namelijk een zogeheten ‘Robotic Process Automation’ (RPA) oplossing die simpelweg muisklikken en toetsaanslagen onthoudt en imiteert (een oneindig aantal keer!). Dus, nog even ter vergelijking:
RPA oplossingen worden ook wel 'software robots' genoemd. Waarom? Omdat ze eigenlijk als robots jouw repetitieve taken kunnen overnemen.
Power Automate biedt een verscheidenheid aan voordelen voor gebruikers. We noemen er hieronder een aantal:
Dus, wat kan je er allemaal mee? Laten we eerst een onderscheid maken tussen twee type processen: bestaande processen en processen die voorheen ondoenlijk waren met de hand. We noemen per type een aantal voorbeelden. Uiteraard is er nog veel meer mogelijk!
Power Automate moet het nieuwe paradepaardje van Microsoft worden. Daarom wordt het platform continu uitgebreid met nieuwe koppelingen en de nieuwste technieken, zoals Artificial Intelligence (AI Builder) en Process Mining. Door deze technologische mogelijkheden zijn de kansen eindeloos voor zowel kleine als grote ondernemingen.
Op zoek naar hulp op het gebied van Power Automate of Power Apps? Boek gemakkelijk een vrijblijvende meeting met onze specialist en laat je helpen!